|
|
|
Mátyás király a sáfrány ízét szerette
A legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók Mátyás király idejéből származnak. A királyi udvarban szerették a válogatott, finom ételeket. A zöldségfélék fogyasztása mellett nagy gondot fordítottak a kovászos magyar kenyér és a sajtok elkészítésére. Jellemző volt a sáfrányban gazdag fűszerezés, a bortól, ecettől, te... |
|
|
|
|
|
|
|
...llatos sütemény a fára
Hozzávalók 24-30 darabhoz:
a tésztához:
fél csomag sütőpor
46 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg méz
2 tojás
1 citrom lereszelt héja
csipetnyi őrölt gyömbér
Nyújtásához:
liszt
A lekenéshez:
0,5 dl tej
a mázhoz:
2 tojásfehérje
1 kiskanál citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Háromszínű csokitorta
Hozzávalók:
26 cm átmérőjű csatos tortaformához:
Kevés zsiradék
Sütőpapír
Trüffel krém:
300 g tejcsokoládé
300 g habtejszín
50 g puha vaj
Kb. 2 evőkanál konyak (ízlés szerint)
Világos krém:
150 g fehér csokoládé
150 g habtejszín
50 g... |
|
|
|
|
|
|
|
Dijoni mustáros bélszín
Hozzávalók:
1 kg marha vesepecsenye
1-1 ág friss bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
1 kg burgonya
1 kisebb méretű sütőtök
4 db tojás sárgája
3 dl tejszín
2 evőkanál dijoni magos ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
HÁROMSZÍNŰ CSOKITORTA
(kb. 16 szelet)
Hozzávalók:
26 cm átmérőjű csatos tortaformához:
Kevés zsiradék
Sütőpapír
Trüffel krém:
300 g tejcsokoládé
300 g habtejszín
50 g puha vaj
Kb. 2 evőkanál konyak (ízlés szerint)
Világos krém:
150 g fehér csokoládé
150 g habtejszín
50 g lágyva... |
|
|
|
|
|
|
|
Diabetikus túrókrémes piskótaomlett
Hozzávalók (6 darabhoz):
2 tojásfehérje, 4,2 dkg édesítőpor, csipetnyi só, 4 tojássárgája, 4-5 dkg liszt, 1-2 dkg étkezési keményítő, 25 dkg mascarpone, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 4 ek. citromlé, pár csepp folyékony édesítőszer, 17 dkg diabetikus vörösáfonya- vagy ribizlibefőtt.
A tojásfehérjéket ha... |
|
|
|
|
|
|
|
...1). Júlia süteményHozzávalók:30 dkg ráma, 20 dkg cukor, 3 db tojás, 50 dkg liszt, 1 s. vaníliacukor, 1 cs. sütőpor, rum aroma, só, 5 evőkanál tej.A tésztához előírt anyagokat habosra kikeverjük. Kizsírozott, lisztezett formában, közepes hőmérsékleten sütjük. A kiült tésztát ízlés szerint mázzal bevonjuk.Máz: Olvasztott csokoládé, vagy ízesített, besűrített cukoroldat. 2). Vaníliás ... |
|
|
|
|
|
|
|
Csokis Brownie
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 tábla étcsokoládé
12 dkg dió
2 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukos
12 dkg liszt
Elkészítése:
A tojásokat keverjük ki a porcukorral és a vaníliás cukorral. A csokit pedig olvasszuk meg, s adjuk hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
Franciasaláta ágyat készítünk.(A franciasalátát tálra rakjuk, szépen elsimítjuk, bevonjuk a majonézzel, és erre jönnek a tojások)
Személyenként 1-2 tojást keményre főzünk, hideg vízzel leöblítjük. Ha lehűlt meghámozzuk, kettévágjuk, sárgájukat óvatosan kiemeljük, és mély tálba gyűjtjük, a tojásfehérjéket egy tálra rakjuk.
A tojássárgákat szitán át... |
|
|
|
|
|
|
|
EJTŐERNYŐ
4 tojásfehérje
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék, vagy darált dió
4 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 evőkanál éles liszt ( piskótához amit használunk)
A tojásfehérjét felverni habnak, majd a porcukrot hozzáadni, verni, mig elolvad, belekeverni a kókuszreszeléket, zsemlemorzsát, lisztet ( ha apróbbak a tojások, akkor a liszt és zse... |
|
|
|
|
|
|
|
A beiglitől illik félni. Misztikus ködbe révedő, ősi sütemény, amit csak a család nagy öregjei képesek esztétikus és ehető formában megalkotni.
Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat ) tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a so... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
EKLER FÁNK
Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg jó liszt
5 db közepes nagyságú tojás.
Töltelék:
Fél liter tej
2 tasak vaníliás cukor
4 db tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
Tejszínhab.... |
|
|
|
|
|
|
|
MÉZES SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
1kg liszt
50dkg méz
20dkg cukor
10dkg vaj
4tojássárgája
1evőkanál szódabikarbóna
kb. 0.5dl tej
1citrom reszelt héja
1evőkanál mézeskalácsfűszerkeverék
Díszítéshez:
4tojásfehérje
20dkg porcukor
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúr... |
|
|
|
|
|
|
|
Valentin napi tálalásHa Valentin napon szeretnénk meglepni kedvesünket valami finomsággal, készíthetünk vágykeltő, és kifejezetten romantikus vacsorákhoz illő szerelmes étkeket, de akár megszokottabb ételeket is valentinossá tehetünk néhány valentin napi tálalási ötlettel. A szükséges kellékek és alapanyagok jelentős része konyhánkban minden bizonnyal megtalálható, de a kreativitás... |
|
|
|
|
|
|
|
EKLER FÁNK
Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg jó liszt
5 db közepes nagyságú tojás.
Töltelék:
Fél liter tej
2 tasak vaníliás cukor
4 db tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
Tejs... |
|
|
|
|
|
|
|
SAJTKRÉMES FÁNK
Hozzávalók:
A fánkhoz:
12dkg margarin
1 kávéskanál cukor
1 csipet só
12 dkg rétesliszt
2 db tojássárgája
5 db egész tojás (1/2 tojást ebből félre teszünk a kenéshez).
Nyeles lábosban 2 dl vizet forral... |
|
|
|
|
|
|
|
... EKLER FÁNK
Hozzávalók:
10 dkg vaj, vagy 8 dkg zsír,15 evőkanál víz,15 dkg finom liszt,5 db közepes nagyságu tojás.
Töltelék:
Fél liter tej,2 vanilia cukor,4 tojás 4 evőkanál cukor,2 evőkanál liszt.
Tejszínhab
Tetejére:
2 kanál cukorból készített karamell, agy porcukor.
Elkészítés:
A tészta főzve készül. A v... |
|
|
|
|
|
|
|
BABAPISKÓTÁVAL VAGY KEKSSZEL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK
ALMÁS KEKSZ
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 4 dl víz, ízlés szerint cukor, fahéj, 3 csomag vanília puding, 3 dl tej, 50 dkg háztartási keksz.
Az almát lereszeljük és 4 dl vízben, cukorral és fahéjjal kb. 10 percig főzzük. A pudingot összekeverjük a tejjel és a főtt almához öntjük. Összefőzzük kb. 2 p... |
|
|
|
|
|
|
|
...................CSÖRÖGEFÁNK :
.........................Variációk formára :
... * Rózsafánk: ebben az esetben a tésztát a csörögénél valamivel vékonyabbra nyújtjuk,
és egyforma darabszámban, 3 különböző méretben köröket szaggatunk ki (pl. 3-4-5 cm).
Minden kört egyenként, körben 3-4-5 helyen kb. 1 cm hosszan ollóval, vagy késsel bevágunk.
... |
|
|
|
|
|